masuri

Istoricul apariției banilor

Banii au apărut în epoca fierului odată cu scrisul. celelalte metode de schimb erau trocul și plata în natură. Apariția banilor a favorizat apariția inegalității de avere, a îndatorării și, respectiv, a creditului. A fost stimulată astfel producția de mărfuri și schimbul între acestea.

Banii au fost utilizați până în secolul al VII-lea sub formă de monezi confecționate din metal prețios. Treptat sau transformat în bancnote iar în ziua de astăzi banii se dematerializează, fiind foarte frecvente plățile electronice, cele realizate cu card bancar si prin intermediul conturilor bancare.

In trecut erau utilizate chiar alimente perisabile ca și monezi. Exemple: boabele de cacao erau utilizate de azteci pentru plata impozitelor sau pentru diverse cumpărături cotidiene. Intrebuințări similare au mai avut sarea, ceaiul, zahărul.

Inafara acestor bunuri consumabile utilizate pe post de monedă au mai fost utilizate și alte bunuri ce nu puteau fi consumate în alimentație, cum ar fi: obiecte din lut ars, obiecte din metal, unelte, arme, scoici, etc.

Monedele metalice au fost confecționate la început din aur sau alte metale prețioase iar de fiecare dată când avea loc o tranzacție trebuiau cântărite acele monede iar procesul era destul de greoi.

Ulterior, bucățile de metal prețios au fost prelucrate în diferite forme și dimensiuni, având o anumită greutate, tocmai pentru a nu fi necesară cântărirea de fiecare dată a celor monezi. însă acele monezi au fost alterate sau bucăți din materialul prețios au fost înlocuite cu alte materiale.

Incepând cu anul 650 î.C. apar monedele bătute care aveau pe o față gravat un animal iar pe cealaltă fața mărci pătrate. Astăzi se folosește o monedă confecționată din metale comune.

Până la sfârșitul celui de al doilea război nu existau reglementări internaționale privind sistemul monetar. Acestea au început să apară ca urmare a crizei economice mondiale din acea perioadă. Atunci a fost creat Fondul monetar internațional iar dolarul american a devenit monedă de rezervă, singura convertibilă un aur. Fondul monetar internațional era însărcinat să gestioneze rezervele monetare ce să acopere deficitul monetar al țărilor membri prin acordarea de credite.

Aceasta a dus la dezvoltarea economică a tărilor membre. fiecare țară membră FMI avea obligația sa își constituie rezerve monetare constituite din aur, rezerve de dolari și creanțe față de FMI. Incepând cu anul 1975, odată cu dezvoltarea Japoniei și a Germaniei, pe lângă dolarul american mai apar două monede importante: yenul japonez și marca germană. în anul 2002 moneda euro începe să fie folosită ca numerar si este competitivă cu celelalte trei monede deja amintite.

Paritatea monetara reprezintă va raportul de valoare dintre două monede.

Cotarea directă a monezilor reprezinta numărul de unități de moneda națională raportate la o unitate monedă străină. Cotarea indirectă reprezintă numărul de unități de monedă străină corespunzătoare unei unități de monedă națională. DST este o monedă de cont emisă de FMI în anul 1969 care la început era egală ca valoare cu dolarul iar, ulterior, acest termen definește valoarea unui coș de monede.

Prima moneda proprie a statelor românești medievale apare în Evul Mediu., însă persistă încă schimbul de bunuri. În același timp circulau pe teritoriul statelor românești și monede străine.

România a aderat la Uniunea Europeană 2007.

Blog