pericole

Fondurile europene

Fondurile europene pot fi principalele surse de finanțare pentru construcția de autostrăzi, de șosele de centură în marile orașe, pe drumuri europene și județene, pentru construcția de spitale, școli, etc.

Microîntreprinderile pot obține fonduri europene funcție de regiunea în care activează. se pot obține între 20.000 și 250.000 de euro pentru proiecte diverse. Aceste finanțări acordate microîntreprinderilor provin în proporție de 85% de la Comisia Europeană și restul de 15% de la bugetul statului. În fiecare microîntreprindere trebuie să contribuie cu 10% din valoarea proiectului iar restul de 90% se va obține din fonduri publice.

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinescă o firmă care dorește să o obțină fonduri europene sunt:

  • să se încadreze în categoria microîntreprinderilor adică să aibă maxim 9 salariați și să realizeze o cifră de afaceri de maxim două milioane de euro
  • să fie desfășurat activitate economică de cel puțin un an fiscal anterior contractării acestor fonduri
  • să nu fi avut activitatea suspendată și să fi obținut profit în anul anterior
  • să fii avut minim 1 angajat în anul anterior

Dacă luăm ca exemplu obținerea unei finanțări europene pentru o agropensiune trebuie îndeplinite condiții, putându-se se obține în acest și o finanțare de până 100%.

În acest caz beneficiarul trebuie să desfășoare o activitate economică în domeniul agricol: creșterea animalelor, cultivarea plantelor și a pomilor fructiferi, sau desfășurarea unei activități meșteșugărești. Exploatația agricolă trebuie să fie amplasată pe același loc pe care se face investiția din fonduri europene. Pensiunile agroturistice trebuie să îndeplinească condiții de cazare clasificate la minim o margaretă. Cazarea trebuie să fie de maxim 8 camere, în aceeași incintă cu locuința proprieta sau într- o clădire independenta, asigurând cazare și locuri de servire a mesei precum și posibilitatea de participare la activități gospodărești și meșteșugărești. Produsele de alimentație oferite turiștilor trebuie să provină din producția proprie sau din cele achiziționate de la producători locali iar gazda să se ocupe în mod direct de primirea turiștilor și de prepararea și servirea mâncării. De asemenea, este necesar ca persoanele care cazează turiști în agropensiune să organizeze anumite activități pentru petrecerea lui liber de către clienți pe perioada cât sunt cazați la acea agropensiune.

Pensiunea trebuie inclusă circuitul turistic, este necesar să se respecte cerințele de mediu în cazul ariilor naturale protejate și să se evite supraaglomerarea și fragmentarea excesivă a terenurilor.

Blog